Sıkılınca Neden Bir Şeyler Karalarız?

28.01.2021
Blog Başlık
Kimilerimiz derste, toplantıda ya da telefon ile konuşurken, önündeki kağıda bir şeyler karalamadan duramaz. Karşınızdaki kişinin bu hareketi yaptığını gördüğünüz zaman genelde akla ilk gelen de bu kişinin konuşmayı dinlemediği biçiminde olur.
Ancak karalama yapmaya devam edin çünkü yapılan araştırmalar tam aksini, bir şeyler karalamayı dikkatimizin dağılmasına engel olmak için yaptığımızı ve bunun iyi bir alışkanlık olduğunu gösteriyor.
Uzmanlar insanların zihinlerinin uzun bir konuşma sırasında dağılmaya başladığını ve bu monotonluğu kırmak için ilginç bir şey aradıklarını belirtiyor.
Bulunduğumuz ortam beynimiz için ilgi çekici bir şeyle uğraşmaya imkân vermiyorsa çareyi genellikle kâğıda bir şeyler karalamakta buluyoruz. Böylelikle hem ortamın gereğini yerine getirmeye devam ediyor hem de dikkat dağınıklığı ile savaşıyoruz.
New York City Üniversitesi’ndeki bir felsefe profesörü olan Jesse Prinz’ın söylediği gibi, bu karalamalar daha sonra söylenenleri hatırlamanıza da yardımcı olabilir. Karalama yapmayanlarda dalıp gitme oranı daha yüksektir ve bu insanlarda dinlediklerini duymama ve anlamama gibi durumlar gözlemlenmiştir.
Çizim yapma eylemi kendi içinde zaten yaratıcıdır ve sıkışıp kaldığınız sorunları çözmek için fikir üretmenize yardımcı olabilir. Belirli fikirler aklınıza karalamalar sayesinde gelebilir.
1963 yılında sıkıcı bir konferansta otururken, Polonyalı matematikçi Stanisław Ulam, kağıdına kare şeklinde bir sayı spirali çizmeye başladı. Daha sonra dikkatsiz bir şekilde tüm asal sayıları daire içine aldı ve bir desen fark etti. Karalamalar onun asal sayılar dünyasında gizli bir kalıp keşfetmesini sağlamıştı.
Karalamalar ayrıca sahip olduğunuz fikirleri oluşturmanıza ve iyileştirmenize de yardımcı olabilir. Bu nedenle yazarlar karalama yapmayı oldukça sever.
Karalamak keşfetme bilincini yükseltir. Kalemle kağıdı buluşturduğumuz noktada beynimiz aktif bir şekilde çalışmaya başlıyor. Yaratıcılığı körelten bazı duygulardan ve düşüncelerden uzaklaşmanıza yardımcı olur.
 
İşitme ile ilgili durumlarda anlaşılan gerçekten karalama işe yarıyor, ya görsel?
Konsantre olmanız gereken görev görselse, karalamalar yapmak yapılacak en iyi şey olmayabilir. British Columbia Üniversitesi’nden yapılan bir araştırmada katılımcılardan bir dizi görüntü izlemesi ve ardından listelemesi istendi. Bir grup sadece görüntülere odaklanırken, ikinci gruptan aynı zamanda bu görüntüleri karalaması istendi. Tahmin ettiğiniz gibi ikinci gruptakiler bu konuda çok daha başarısız oldu.
Sonuç olarak, ne zaman bulunduğunuz yerden, konudan kopmaya başladığınızı düşünürseniz karalamaya başlayın. O kağıdın size nasıl geri dönüş yapacağını tam olarak bilemezsiniz çünkü…
 
Erkek yurtlarında kalan öğrenciler kapasitesi itibarıyla kız yurtlarına göre daha azdır.